top of page
תמונת הסופר/תקרן מלמד

"מנשא פיזיולוגי" או "מנח פיזיולוגי"?

כתבה: אורית סופר          ערכה: קרן מלמד


כשאנחנו משתמשות במונח ״מנשא פיזיולוגי״ אנחנו מתכוונות למנשא שמתאים את עצמו לתינוק, ומאפשר לו להנשא כשגבו מעוגל, גופו תמוך ורפוי ורגליו בפישוק כשהברכיים בגובה האגן או גבוהות יותר. אבל מה קורה אם השתמשנו במנשא כזה אבל לא הצלחנו להגיע לכל הפרמטרים שציינו מעלה? 


האם המנשא עדיין פיזיולוגי?

אני מציעה שימוש מדוייק יותר למושג "מנשא פיזיולוגי".

כשאנחנו מכניסים תינוק למנשא מה שאנחנו מתייחסים אליו הוא התנוחה של התינוק בתוך המנשא, היא הפיזיולוגית. כלומר, גם אם המנשא שלי מוגדר כמנשא פיזיולוגי, עדיין נדרשת ממני העבודה להכניס את התינוק אליו בצורה נכונה ובטוחה על מנת להגיע למנח פיזיולגי. 


ומהי תנוחה פיזיולוגית במנשא?

כאשר נעשה שימוש נכון במנשא, מתאפשרת תנוחה פיזיולוגית לתינוק, תנוחה התואמת את הגיל והשלב ההתפתחותי שבו הוא נמצא. הגורמים הבאים מרכיבים תנוחה פיזיולוגית: התינוק רפוי ונינוח, נרדם בקלות, יכול לעבור בקצב שלו ממנח עוברי ומכונס למנח זקוף, מאפשר תמיכה במפרק הירך במנח הרצוי להתפתחות תקינה. ולא פחות חשוב, מאפשר חלוקת משקל נכונה ותמיכה טובה בגב של ההורה ונשיאה נוחה לאורך זמן.


נשיאה פיזיולוגית במנשא מאפשרת לתינוק בכל גיל להזדקף בהתאם לגילו, יכולתו ורצונו.

התינוק יכול להנות מאינטראקציה עם העולם כשהוא ער ומעונין בכך, ולהתכנס כאשר הוא זקוק למנוחה ושינה.
















(מנח פיזיולוגי- גב מעוגל, רגליים בפישוק וברכיים גבוהות מהטוסיק)


במדריך הזה אסביר מה מאפשר מנשא שמוגדר כ"מנשא פיזיולוגי", ולמה אני ממליצה להעדיף מנשאים שעונים על ההגדרה הזו, אבל לפני שנכנס לזה, חשוב להבין גם מה זה לא:


ראשית, כבר הזכרנו זאת- מנשא פיזיולוגי הוא לא מונח אבסולוטי. אותו מנשא יכול לאפשר מנח פיזיולוגי עבור תינוק בגיל ומשקל מסוימים, אבל לא יאפשר זאת עבור תינוק קטן או גדול מידי, עבור הורים במידות גוף מסויימות ועבור תנוחות מסויימות.


שנית, חשוב לומר, ש״מנשא פיזיולוגי״ זה לא מונח רשמי, או כזה שאנשים שעוסקים בהתפתחות תינוקות משתמשים בו.

״מנשא פיזיולוגי״ זה לא סוג של תו תקן שמבוסס על עמידה בקריטריונים שכולם מסכימים עליהם.


כשאני משתמשת במונח הזה, אני מבססת את הדברים שלי על ידע על התפתחות האדם ופיזיולוגיה, נסיוני כאמא נושאת מנוסה, על סמך שיחות והתיעצויות עם אנשי מקצוע שונים, כולל כאלה שהם הורים נושאים בעצמם, ועל סמך המידע העדכני שמפורסם ע״י ארגונים שעוסקים בבריאות מפרק הירך.


למה מנשא שמאפשר מנח פזיולוגי?


בשימוש נכון, מנשא פיזיולוגי:

  • מאפשר לתינוק להשאר רפוי ונינוח

  • מדמה שכיבה על הבטן (ובכך עשוי לסייע בהתפתחות המוטורית)

  • שומר על התפתחות תקינה של מפרק הירך

  • מאפשר חלוקת משקל נכונה על גוף ההורה


אני מדגישה שכל זה קורה בשימוש נכון בלבד במנשא, משום שגם במנשא תינוקות "פיזיולוגי" אפשר לשאת את התינוק בצורה לא נכונה.

כדי לודא שהשימוש במנשא שלך נכון, ואת נושאת בתנוחה פיזיולוגית, אפשר להתיעץ איתנו בקבוצת הפייסבוק או להעזר במדריכת מנשאים.


שרירים רפויים, תינוק רגוע

ככל שהגוף של התינוק נינוח יותר, הוא יהיה רגוע יותר, ירדם יותר בקלות והכל ירגיש קל יותר.


המנשא הוא המקום שבו נרצה לאפשר לתינוק להיות רפוי לגמרי, להניח ראש, ואצל הקטנטנים ממש גם להרדם די מהר.


יש תינוקות שקשה להם להרפות יותר מאחרים- הרבה פעמים נראה שגם קשה להם להרדם ולינוק באופן אפקטיבי, הם בוכים הרבה וקשה להרגיע אותם, וכל התנהלות היומיום איתם לא פשוטה. 


לפעמים התינוקות האלה מתקשים להרפות כי כואב להם- גזים או ריפלוקס- אבל כמו בלידה, כשלימדו אותך לנשום ולהרגע כדי להתמודד עם הכאב, גם לתינוק יהיה קל יותר להתמודד עם כאבי גזים או ריפלוקס כשהוא רפוי ונינוח.


עבור תינוקות כאלה לפעמים תידרש הסתגלות ארוכה יותר למנשא, אבל דווקא עבורם שימוש  במנשא שיאפר להם תנוחה פיזיולוגית יכול לעשות הבדל של שמיים וארץ ולעזור להם להרפות ולחוות ערנות שקטה והרדמות קלה יותר, ולכן שווה להתעקש גם אם צריך כמה נסיונות עד שמוצאים את המנשא שבו נעים להם.


מנשא שבו התינוק במנח פיזיולוגי הוא המקום המושלם לשחרר שרירים מאומצים ולחוות הרפיה ורגיעה. עצם הקרבה של גוף לגוף מרגיעה כשלעצמה (החום, הריח שלך, קול פעימות הלב).

השמירה על גב מעוגל ותנוחה מכונסת ועל פישוק שתומך בירכיים מברך לברך מאפשרת ומעודדת את התינוק להרפות את שריריו לחלוטין ולהיות רגוע ונינוח יותר.

למנשא שבו התינוק במנח פיזיולוגי, והוא פרוש והדוק היטב יש גם אפקט של עיטוף שיוצר תחושת החזקה שמסייעת לתינוק להרפות. העיטוף מוכר לתינוקות מהשהיה ברחם, והוא מספק להם תחושה של מגע עמוק שהיא בעלת אפקט מרגיע, לתינוקות בפרט.
















המנח הפיזיולוגי ותחושת העיטוף מסייעים לתינוק לשקוע בקלות לשינה עמוקה וטובה


מנשא פיזיולוגי והתפתחות מוטורית


ברחם התינוק מקופל ככדור קטן. כאשר הוא יוצא לאויר העולם בזמן, הוא עדיין נוטה להתכדרר ככדור, לעגל את גבו ולאסוף את גפיו גם אם מנסים לישר אותם עבורו. זהו מנח מכופף, בו השרירים הזוקפים (בצד האחורי של הגוף) הם ארוכים וחלשים, ואילו השרירים הכופפים (בצד הקדמי של הגוף) קצרים וחזקים.


כשמניחים תינוק רך על הבטן הוא מקמר את גבו ומבליט את ישבנו כלפי מעלה כשרגליו כפופות. כשמרימים אותו, הוא נוטה לקפל את גפיו ולקרבם למרכז גופו. השרירים הקצרים והחזקים בקדמת גופו מתנגדים ליישור ולהרחקת הגפיים ממרכז הגוף.


כבר מיום הלידה מתחיל המעבר של גוף התינוק ממנח מכופף למנח זקוף של אדם בוגר. זהו תהליך הדרגתי ואיטי המתרחש לאורך חודשים. כחלק מהתהליך, השרירים בשני צידי הגוף מתארכים ומתחזקים בהדרגה זה כנגד זה.


בתיאוריה - התהליך מתרחש תוך שמירה על איזון בין השרירים הקדמיים והאחוריים כדי לאפשר תנועה יעילה, והשגת אבני דרך התפתחותיות.

בפועל - התהליך לא תמיד מתקדם כמו שהטבע תכנן. בימינו, שכיבה מרובה על הגב מאלצת את התינוק להתיישר כבר בימים הראשונים אחרי הלידה. השרירים הקדמיים הקצרים שהיו אמורים להתארך ולהתחזק בתהליך איטי והדרגתי, מתארכים מבלי להתחזק, בעוד השרירים האחוריים זוכים למגע רב יותר מהשרירים הקדמיים וגם מתחזקים יותר. התוצאה עשויה להיות חוסר איזון בין השרירים האחוריים והקדמיים.

במקרה כזה נראה לעיתים תינוקות שהתנועתיות שלהם מוגבלת, לעתים עד כדי קשיים בהשגת אבני דרך מוטוריות.


מנשא שבו התינוק במנח פיזיולוגי מחזיר את התינוק לתנוחה מכורבלת למשך פרקי זמן ממושכים, תוך כדי שהוא מקבל מגע מלפנים ומאחור בו זמנית. 

נוסף על כך, נראה תנועות קטנות של הידיים והרגליים של התינוק לעיתים כלפי הגוף שלנו, או זקיפת הצוואר והראש מעלה, מה שמפעיל את השרירים שלו ומחזק אותם.

כל זה מסייע להשיב את האיזון בין השרירים האחוריים והקדמיים ולפצות על שכיבה ממושכת על הגב.























ערנות שקטה- תינוק ער אבל רגוע



שמירה על מפרק הירך

הורים רבים סבורים בטעות כי יש להמנע מתנוחת פישוק אצל תינוקות, בעיקר בחודשים הראשונים. ההפך הוא הנכון!


פישוק בגודל הנכון

  • כשהמנשא מכסה את הירכיים מברך עד ברך

  •  כאשר מפרקי הירכיים והברכיים כפופים והירכיים תמוכות

פישוק כזה הוא התנוחה הבריאה והיחידה המומלצת עבור תינוקות, במיוחד בחודשים הראשונים. הסיבה העיקרית לכך היא שמירה על מיקום נכון של מפרק הירך ומניעה של פריקה של מפרק הירך. להרחבה מומלץ לקרוא על התפתחות בריאה של מפרק הירך.


מנח המאלץ את התינוק לישר את רגליו ולקרב את הירכיים זו לזו, כפי שקורה במנשאים שאינם מאפשרים פישוק נכון, ובכך לא מאפשרים הגעה למנח פיזיולוגי, מגביר את הסיכון לפריקה של מפרק הירך.






















תינוק רך בפישוק נכון במנשא ילקוט פיזיולוגי******



חלוקת משקל נכונה

ככל שהתינוק מתקרב לגיל שנה, חשיבות הבחירה במנשא פיזיולוגי פחות קריטית בכל הקשור להיבטים ההתפתחותיים, מכיוון שאבני הדרך המוטוריות הושגו, הגזים חלפו ומפרק הירך שלו מקובע לבטח במקום הנכון.


בשלב הזה עדיין כדאי לבחור במנשא שמוגדר כפיזיולוגי משיקולים אחרים:


  • החזר ורידי: למרות שפריקה של מפרק הירך מתרחשת בעיקר אצל תינוקות בחצי השנה הראשונה לחייהם, גם אצל תינוקות גדולים מומלץ להמשיך לשמור על פישוק. כאשר התינוק תלוי מהמפשעה ורגליו משתלשלות כלפי מטה ללא תמיכה עלול להווצר לחץ מתמשך על כלי הדם הממוקמים בחיבור של הירך והמפשעה, באופן שיגרום לירידה בהחזר הורידי (או במלים פשוטות - הרגל של התינוק “נרדמת”).


  • שמירה על הגב שלך: מרכז הכובד של גוף ההורה נמצא על הגב, בערך בגובה הטבור. כשאנחנו נושאים משקל כבד, השאיפה היא להשאיר את המשקל קרוב ככל האפשר למרכז הכובד שלנו. כשמדובר בנשיאת פעוט, נשיאה ברגליים ישרות ללא פישוק משמעה הרחקה של המשקל ממרכז הכובד של ההורה, או במילים פשוטות - יותר עומס על הגב שלך.

הסבר מפורט נמצא במאמר על תמיכה בגב ההורה.


בחירה במנשא פיזיולוגי שמאפשר פישוק גם אצל פעוטות היא הבחירה הכי טובה להורה המעונין לשאת לטווח ארוך וגם להנות מזה.






















פעוט נישא בפישוק עם תמיכה טובה בגב ההורה במנשא ילקוט פיזיולוגי (ארגו קלסי)



מה לגבי נשיאה עם הפנים החוצה?


בגיל כמה חודשים התינוקות מתחילים לגלות ענין בסביבה, ודורשים לאפשר להם אינטראקציה עמה. זה השלב בו הורים רבים חשים שהמנשא המתאים הוא מנשא שמאפשר לסובב את התינוק עם הפנים החוצה.


כדאי לדעת שבתנוחה עם הגב להורה אנחנו מאבדים אוטומטית את כל מרכיבי המנח הפיזיולוגי:


  • במקום מנח רפוי ונינוח, התינוק יהיה במנח שמזמין אימוץ של שרירי הגב, ללא תמיכה בראש וללא אפשרות להניח את הראש או להרדם בבטחה.

  • במקום מנח שמדמה שכיבה על הבטן, כשהגב מעוגל והטוסיק בולט, הגב יהיה מיושר וזקוף אם לא מוקשת.

  • בדגמים בודדים של מנשאים שמאפשרים נשיאה עם הפנים החוצה, ניתן למקם את התינוק בפישוק עם הגב להורה, אך ברובם הוא יינשא ברגליים ישרות או כמעט ישרות כאשר הברכיים נמוכות מהטוסיק.

  • בכל הנוגע לתמיכה בגב של ההורה וחלוקת המשקל- נשיאה עם הפנים החוצה מעמיסה יותר על הגב והכתפיים שלך ולא תאפשר נשיאה נוחה לאורך זמן.


כל אלה הן סיבות לכך שנשיאה עם הפנים החוצה לא מומלצת בכלל לפני אזור 4-5 חודשים, ואם שואלים אותנו- אנחנו חושבות שאפשר בכיף לותר עליה בכל שלב, ולהנות ממבחר הרבה יותר גדול של מנשאים שמתאימים לתינוקות גדולים, ומנשיאה נוחה עם שדה ראיה רחב ופתוח גם כשהתינוק גדול וסקרן (למשל באמצעות נשיאה על הגב).


חשוב לדעת- נשיאה עם הפנים החוצה (בודאי לאחר גיל 5 חודשים) בטוחה לחלוטין!


בתפיסה שלנו, זו נשיאה פחות נוחה, פחות מתאימה להורים שמשתמשים במנשא באינטנסיביות לנשיאה יומיומית ולפרקי זמן ארוכים, ופחות אופטימלית לתינוקות שזקוקים לעזרה בהרפיה ורגיעה.

אבל אם התפיסה הזו פחות מדברת אליך, אין כל סיבה להמנע לשאת עם הפנים החוצה במנשא המיועד לכך ובהתאם להוראות היצרן.





















נשיאה על הגב - הפעוטה הסקרנית נהנית מהנוף, והגב שלך נהנה מחלוקת משקל מושלמת


איך יודעים שהמנשא מאפשר מנח פיזיולוגי?


הצ׳ק ליסט שלנו לפיצ׳רים שצריך לחפש במנשא כדי להבטיח שהוא מאפשר נשיאה במנח פיזיולוגי:


  • מפתח המנשא מספיק רחב על מנת לשאת את התינוק בפישוק (ברכיים גבוהות מהאגן, הירכיים תמוכות עד הברך, כפות רגליים פונות החוצה). אם מדובר במנשא לניובורן- מפתח המנשא חייב להיות מתכוונן כדי שרוחב הפישוק יתאים בכל שלב למפתח הרגליים של התינוק.

  • המנשא מאפשר לשאת את התינוק כשהגב מעוגל: כלל אצבע-ככל שהמנשא רך יותר, ונראה יותר חסר צורה כשאין בתוכו תינוק, לרוב הגב גם יהיה מעוגל יותר.

  • משקל התינוק נשען על גוף הנושא-  התינוק צריך להיות שעון על הגוף של ההורה כשהמנשא מצמיד אותו מאחור ומהצדדים. אם המנשא בנוי כמו רתמה שהתינוק תלוי בתוכה, פחות.

  • המנשא ניתן להידוק כך שהתינוק יהיה צמוד לגופך כולל תמיכה בראש, והתנועות שלך לא יגרמו לתזוזה או שינוי במנח.

Comments


bottom of page