כתבה: אורית סופר ערכה: קרן מלמד
אחרי הלידה קיבלת הנחיות מסודרות איך מלבישים תינוקת בהתאם לעונה - מקפידים לא לחמם מדי בקיץ, וכן לשמור על חום גוף תקין בחורף.
אבל איך מלבישים את התינוקת במנשא? איזה תפקיד משחק המנשא בחימום התינוקת, ובעיקר - מה עושים עם הרגליים?
לשימושך, מדריך זריז כיצד מלבישים תינוקת במנשא תוך שמירה על נוחות ובטיחות:
בקיץ: מנשא נחשב כשכבת ביגוד
מנשא דיווה מאי טאי (מנשא היברידי)
כשלך חם גם לה חם- לא חייבים להלביש עוד שכבות מעבר למנשא.
כשנושאים בקיץ צריך לחשב את מספר השכבות שהתינוקת לובשת בהתאם לטמפרטורה (אם ממש חם אפשר ועדיף לוותר לגמרי על בגדים במנשא).
מנשאי בד לסוגיהם שקולים כנגד 2 ואפילו 3 שכבות, ואלה מביניהם שמכילים לייקרה מחממים יותר מאחרים - יש לחשב את מספר השכבות שהתינוק לובש בהתאם. עוד על סוגי בדי של מנשאים במאמר בחירת מנשא לתינוק רך.
ומה לגבי הגנה מהשמש? תינוקת רכה חייבת להיות מכוסה ועטופה במנשא מהעורף ועד הברכיים, כך שהמנשא מגן מהשמש עם או בלי ביגוד, אבל חשוב לזכור שלא מומלץ לשהות שהיה ממושכת בשמש עם תינוקות צעירים, בלי קשר לאופן בו הם לבושים.
בחורף: מלבישים חם- אבל מעל המנשא
גם בחורף מלבישים את התינוקת בבגדים לא מסורבלים ולא עבים. במדינה כמו ישראל, בה החורף הוא יחסית קליל, חרמוניות, מעילים ופליזים עבים לא מתאימים לשימוש בתוך מנשא, לא מאפשרים להדק אותו כמו שצריך והתינוקת לא תהיה מספיק תמוכה.
כשהתינוקת במנשא, הגוף שלך מחמם אותה ולא רק הבגדים שהיא לובשת, כך שבתוך בית מחומם במידה סבירה אין צורך בביגוד חם כל עוד היא עליך.
אני ממליצה להלביש את התינוקת במנשא לכל היותר בשתי שכבות של בגד טריקו נעים.
כשיוצאים החוצה או כשקר במיוחד, את השכבה העליונה המחממת לובשים מעל המנשא:
בגד עליון רגיל אבל מספיק גדול כך שיסגר עליך ועל התינוקת ביחד (קרדיגן או מעיל במידה אחת גדולה מדי או שאל צמר גדול וכיפי)
בגד עליון יעודי ללבישה מעל מנשא- מעיל עם תוספת שמכסה את התינוקת (מתאים גם למנשאי גב) או פונצ׳ו עם פתח לראש ההורה וראש התינוקת (בארץ זה פחות מוכר אבל יש שפע של מותגים יעודיים בחו״ל)
שמיכה רגילה לחלוטין שכורכים מעל המנשא (מתאים להורים שלא קר להם ורוצים לחמם רק את התינוקת)
שמיכה יעודית למנשא- גם פה אפשר למצוא שמיכות מנשא נעימות מפליז או מוצרים יעודיים ומסיביים יותר שמגינים גם מגשם.
בחורף הישראלי הפתרונות המאולתרים יכולים להספיק במעט ימי החורף האמיתיים שיש לנו.
קרדיגן מעל מנשא, לעיתים אפשר לסגור כך שיחמם את התינוק גם.
השלמת מעיל להריון ולשימוש עם מנשא, שמתחבר למעיל ומחמם גם את התינוק בפנים.
חשוב- הראש והרגליים נמצאים מחוץ למנשא בדרך כלל, לכן חשוב לחבוש לתינוקת כובע נעים שיחמם את הראש (ורצוי כזה שלא נופל בקלות) ולגרוב לה גרביים עבים ומחממים (אפשר למתוח אותן על שולי המכנסיים לחיזוק).
אם התינוקת מורידה לעצמה את הגרביים - זה אחלה משחק התפתחותי וכדאי לעודד אותו :-)
רגליות במנשא: כדאי? לא כדאי?
נכון כשיושבים על כסא, המכנסיים שלנו עולים קצת למעלה?
אותו דבר בדיוק קורה במנשא למכנסיים של התינוקת.
כשהתינוקת לובשת מכנסי רגלית- הרגליות עשויות להמתח וליצור לחץ על בהונות הרגליים. אם התינוקת שלך בוכה במנשא והיא לובשת רגליות- זו עשויה להיות הסיבה!
אז מה עושים?
מלבישים רגליות במידה אחת גדולה מדי. אם אתם עוד בשלב שהרגליים הולכות לאיבוד בתוך הרגלית וצריך לשים גומיות לשיער על הקרסול- הן מספיק גדולות גם למנשא. אחרי שמסיימים ללבוש את המנשא ממששים ומוודאים שהבד באזור הבהונות רפוי ולא מתוח. אם הבהונות מגיעות לקצה של הרגלית ומתחככות עם התפר, כדאי לעלות מידה.
בפעמים הראשונות כדאי למדוד את המנשא בלי רגליות כדי לוודא שאין שינוי בצבע הרגל. לפעמים המנשא לוחץ בקפל הברך באופן שגורם לשינוי צבע הגפה- זה מצב לא תקין שמצריך תיקון של הנשיאה (תמיד אפשר ואף רצוי לודא איתי בקבוצת הפייסבוק שהנשיאה נכונה, עם או בלי רגליות).
לעתים נדירות יש תינוקות רגישים במיוחד שעשויים להגיב בשינוי צבע אפילו בנשיאה נכונה- אם וידאת שלבשת את המנשא נכון ויש שינוי בצבע הגפה מומלץ להתיעץ עם רופא/ת הילדים שלכם. עוד מידע בנושא ניתן למצוא במאמר המנשא עושה סימנים אדומים בעור.
ברגע שמזג האויר מתחיל להתחמם קצת עדיף לוותר על הרגליות, לא רק במנשא אלא בכלל. עם כפות רגליים יחפות הרבה יותר קל לעבוד על התהפכות וזחילה, ובהמשך עמידה והליכה, וכשלא קר והגוף שלך מחמם את התינוקת במנשא, יהיה לה יותר נעים עם כפות רגליים יחפות.
Comments